Heb jij voldoende inzicht in de leeftijdsopbouw van je onderneming? Staan er op de loonlijst veel jonge honden of werken er juist veel vijftigers?

In bijna alle Nederlandse bedrijven stijgt de gemiddelde leeftijd van medewerkers. Grote kans dus dat ook in jouw bedrijf meer 55-plussers werken dan een paar jaar geleden. Het aantal oudere werkenden op de Nederlandse arbeidsmarkt verdubbelde tussen 2003 en 2020. Inmiddels is 19 procent van alle Nederlanders met een betaalde baan 55-plusser.

Vooral het verhogen van de AOW-leeftijd zorgt ervoor dat Nederlanders langer doorwerken. Belangrijk dus om je medewerkers vitaal en gemotiveerd te houden. Een paar tips.

1. Houd je medewerkers fit, allemaal

Werknemers die zich mentaal en fysiek fit voelen, leveren goede prestaties en zijn aantoonbaar productiever. Gezonde opties bij de lunch liggen voor de hand. Stimuleer werknemers ook om voldoende te bewegen. Maar met een wekelijkse bootcamp bereik je wel vooral degenen die al fit en sportief zijn. Varieer dus in je aanbod. Een stappenteller en het bijhouden van  slaapuren kan al tot waardevolle inzichten leiden

2. Vergeet de mentale vitaliteit niet

Je wil dat je werknemers flexibel en wendbaar zijn. Dat is niet vanzelfsprekend, want ons brein staat al onder druk. Dat zegt neuropsychologe Elke Geraerts in haar boek Mentaal Kapitaal. De vele prikkels en de dagelijkse stroom aan informatie vergt veel van ons. In crisissituaties, zoals een reorganisatie, putten we uit ons laatste beetje mentale veerkracht. Dat zorgt voor stress en soms een burn-out. De oplossing: maak je brein sterker zodat het beter met verandering om kan gaan.

Bruikbare tip uit het boek: zorg voor meer focus. Geef werknemers bijvoorbeeld de mogelijkheid om perioden geconcentreerd te werken met zo min mogelijk prikkels van buitenaf. Bijvoorbeeld op een rustige plek op kantoor. Hierdoor neemt de focus toe en de stress – op termijn – af.

3. Weet wat je 50+-medewerkers nodig hebben

Heb oog voor de verschillen van medewerkers in verschillende leeftijdsgroepen. Algemeen gesteld: bij jonge medewerkers ligt werkstress op de loer door de hoge eisen die zij aan zichzelf stellen. Bij veertigers zorgt de combinatie van werk en privé voor werkdruk. Bij vijftigplussers kan fysiek werk op termijn te zwaar worden. Verschillende werkgevers experimenteren met duobanen. In dat geval combineren medewerkers twee banen: een intensieve en minder intensieve. Denk aan een buitendienst- en binnendienstfunctie.

Met het veranderen van je personeelsbestand kunnen ook de behoeften veranderen. Zo wordt steeds meer bekend over de gezondheidsklachten van werknemers tussen de 45 en 60 jaar. In deze levensfase verdwijnt een bepaald percentage van hun spierweefsel, waardoor ze meer last kunnen krijgen van hun botten. Veranderingen in voeding en bewegen kunnen helpen. Maak het vooral bespreekbaar in de onderneming, zodat je mee kunt denken.

4. Geef medewerkers meer regie

Autonomie draagt bij aan werkplezier. Wie in zijn werk zelf de regie kan nemen, haalt meer voldoening uit zijn werk. Geef werknemers dus verantwoordelijkheid. Niet alleen in het werk zelf, maar ook in de manier waarop het wordt uitgevoerd. Steeds meer bedrijven laten bijvoorbeeld medewerkers zelf de werkroosters indelen.

Stimuleer ook medewerkers die binnen een aantal jaar met pensioen gaan om meer regie te nemen. Pensioenregelingen bieden daar gelukkig steeds meer mogelijkheden voor. Bij veel pensioenregelingen heb je zelf invloed op het moment dat je met pensioen gaat. Je medewerkers kunnen bijvoorbeeld langer doorwerken, met een hoger inkomen voor later als bijkomend voordeel. Of – ook interessant – met deeltijdpensioen gaan.

5. Benut de flexibiliteit van de pensioenregeling

Mensen zijn gelukkiger als ze inzicht hebben in hun financiële situatie nu en later. Zeker als ze daar invloed op kunnen uitoefenen. Belangrijk dus om de pensioenopbouw tijdig bij je medewerkers onder de aandacht te brengen. Activatie op de werkvloer kan daarbij heel goed werken. Het pensioen is dan wel voor ‘later’, de werknemer kan nu al beslissingen nemen. En ook slim: kies als werkgever een pensioenregeling die veel flexibiliteit biedt tegen lage kosten.

Over Aegon Cappital

Aegon Cappital is de premiepensioeninstelling (PPI) van Aegon. We zijn actief in de pensioenmarkt sinds 2012. Aegon Cappital helpt jou en je werknemers vooruit te denken als het om pensioen gaat. Dat doen we inmiddels voor ruim 5.600 tevreden werkgevers en ruim 270.000 werknemers. Ook een pensioenuitvoerder die met je mee vooruitdenkt? Kijk op www.aegoncappital.nl.

Toekomstgericht werkgeverschap

Dit is een artikel uit onze serie ‘toekomstgericht werkgeverschap’, mogelijk gemaakt door Aegon. Als werkgever wil je zaken goed regelen voor je werknemers. Aegon en Business Insider helpen je daar graag bij. Door je tijdig op hobbels en kansen te wijzen. En door de juiste producten en diensten aan te bieden, zoals een pensioenregeling van Aegon Cappital.